De tijd van cito-toetsen is weer aangebroken. Bij veel kinderen, misschien wel steeds meer kinderen, levert dit stress op. Ze zijn toch meer gespannen dan anders omdat ze de druk van presteren voelen of gewoon omdat de dagindeling anders is. Daarnaast is er nog verschil in gevoeligheid van de het kind zelf. Het ene kind pikt een gespannen sfeer en onrust in de klas sneller op dan het andere kind. Dit komt bovenop de gevoeligheid voor prikkels die een kind om zich heen ervaren. Wanneer een gespannen kind dan ook nog eens zijn uiterste best wil doen, is de koek al snel op. Vaak met als gevolg een gespannen, prikkelbaar en vermoeid kind. Dit kan aanhouden tot de uitslagen bekend zijn.

Niet alle kinderen kunnen emoties of gevoelens goed uiten en blijven ermee zitten. Het in slaap komen duurt langer doordat het hoofd nog te vol zit. Na een kort nachtje reageert een kind alweer sneller en is de stress en gevoeligheid steeds sneller zichtbaar.

 

Herkent u dit bij uw kind?

 

Probeer dan eens onderstaande tips:

  1. Zorg voor voldoende slaap.
  2. Sluit de dag rustig af met lezen, rustig muziekje enz.
  3. Praat met uw kind over de afgelopen dag(en). Zoek een manier om uw kind de emoties en gevoelens te laten uiten.
  4. Rustige ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om weer rust in het lijf te krijgen.
  5. Maak uw kind duidelijk dat het doen van je best voldoende is. Probeer de emoties en stress van uw gevoelig kind daarbij niet te bagatelliseren.
  6. Zorg vooral in deze tijd voor een uitlaatklep, zoals sporten, buiten spelen of tekenen.

 

Worden de stressgerelateerde klachten uw kind te veel of zijn ze van blijvende aard? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

 

Succes!!!