Het nieuwe schooljaar is weer begonnen… leuk, spannend, verwachtingsvol. Wat gaat het schooljaar brengen?

Plaats in de klas

Een nieuw schooljaar betekent ook weer een nieuwe plaats in de klas. Dit kan zowel een nieuwe plaats in de groep zijn als een plek in de klas zelf. Het ene kind is blij en tevreden met zijn plekkie terwijl het andere kind veel spanning ervaart. Deze spanning kan zich uiten in negatief gedrag of zelfs in lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en buikpijn. De spanning die opgebouwd wordt, kan invloed hebben op de houding, alertheid en het komen tot leren bij je kind.

Houding in de klas

De afgelopen tijd is er veel te doen om de houding en bewegingspatronen van kinderen. Een onjuiste houding van kinderen geeft op steeds jongere leeftijd klachten. Daarnaast bewegen veel kinderen steeds minder.

Ga eens na hoe de houding van jouw kind is. Past de werkplek op school bij je kind?back-to-school

  • Is de hoogte van de tafel en stoel geschikt voor je kind?
  • Kan je kind met de voeten plat op de grond?
  • Zit je kind volledig op de zitting van de stoel?
  • Gebruikt je kind de rugleuning?
  • Staat het hoofd recht op het lijf?
  • Hoe is de spierspanning tijdens het werken aan tafel?

Het is belangrijk dat een kind lekker ontspannen kan werken en er geen houdingsprobleem ontstaat. Bij te weinig spierspanning gaat je kind hangen en bij te veel spierspanning zit je kind verkrampt, soms letterlijk op het puntje van de stoel.

Houd als ouders in de gaten of je kind, na een periode van gewenning, met een ontspannen houding een prettige plek in de klas heeft gevonden. Wanneer dit toch niet het geval is, bespreek het dan met de leerkracht.

Kinderoefentherapie

Wanneer je kind een onjuiste houding heeft, al dan niet met pijnklachten, kunnen jullie bij een Kinderoefentherapeut terecht. Een kinderoefentherapeut is dé specialist om je kind te begeleiden bij de bewustwording, verandering en automatisering van een houding.

Bel of mail gerust bij vragen of als  je advies wilt. Een houdingscheck is altijd mogelijk.

 

“Met een ontspannen houding zit je relaxter in de groep”.

 

Kinderoefentherapie Statera wenst je een fijn schooljaar toe!